Stentorp 3.11.2009

Det var en fin men ganska kylig novemberdag, ganska tidigt på morgonen som vi på PIKA startade från skolan för att åka på upptäcktsfärd till skogen. Ganska långt in i skogen. Helt bakom takana om jag ska vara ärlig.

Vår Janina hade ordnat så att vi skulle få komma på studiebesök till ett ställe i den djupa skogen som kallas Stentorp. Här är lite information om Stentorp samt hemsida om någon råkar vara intresserad av att t.ex. köpa tröjor gjorda av äkta fårull för 500€. Ja.


"Stentorp är en fårfarm vid havet I Åbolands skärgård, ca.20 km från Åbo.
På farmen föder jag upp finska lantraslamm. I aveln lägger jag vikt vid ullens färg, finhet, mjukhet och glans. Urvalet av avelsdjur bygger på noggrann ullbedömning. Finullsgarnet är ofärgat och skonsamt behandlat, utan kemikalier. Det naturliga lanolinet finns kvar i garnet varför det avstöter fukt och smuts."
http://www.stentorp.parnet.fi/

På Stentorp träffade vi Jilll Christiansen som tog emot oss. Hon har jobbat med detta i många, många år. Hon föder upp sina får, och använder sedan deras ull för att göra produkter. Främst tröjor och liknande. Hon och hennes man har dessutom stuguthyrning och ordnar konserter.

 

Först visade hon oss runt på gården. Vi fick bl.a. träffa fåret Tryggve som vi genast förälskade oss i. Det visade sig att han levde sina sista dagar just då. Vilken tur att han fick besök av oss före!

Sedan fick vi rundtur i hennes källare, där det hängde tröjor, mössor, halsdukar, vantar, koftor, och en massa annat som hon tillverkat. Mycket fina hantverk, men väldigt dyra också. Ingenting för oss fattiga studerande. Kanske inte heller för någon annan än turister. Skulle vara kul att se statistik över hur många hon säljer, och vem det är som köper. Annars var det en mycket intressant rundtur. Jill var jättetrevlig, och man märkte verkligen hur hon levde för sina får och den kärlek till naturen och skärgården som hon sände ut. Man kände sig ett snippe mera natur/eko -intresserad för en stund.

 

Fåret Tryggve & Janina

Jill, Erica & fåret Tryggve

Jill, Amanda & James i, som vi säger på närpesian "nötse" (=ladugård)

Fina hantverk

Erica testar på sina sång skills. "Man kan ju bara ta dom här garnen om man vill"

Janina & Amanda är nöjda och glada när vi lämnar stentorp.

Cecilia är imponerad och har lite ekofeelis. "WOOOW"

Fina detaljer. "blomman" är gjord av hästskor.

Ha en bra dag! © Skribent Sprakastickan aka Cecilia

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0