Stentorp 3.11.2009

Det var en fin men ganska kylig novemberdag, ganska tidigt på morgonen som vi på PIKA startade från skolan för att åka på upptäcktsfärd till skogen. Ganska långt in i skogen. Helt bakom takana om jag ska vara ärlig.

Vår Janina hade ordnat så att vi skulle få komma på studiebesök till ett ställe i den djupa skogen som kallas Stentorp. Här är lite information om Stentorp samt hemsida om någon råkar vara intresserad av att t.ex. köpa tröjor gjorda av äkta fårull för 500€. Ja.


"Stentorp är en fårfarm vid havet I Åbolands skärgård, ca.20 km från Åbo.
På farmen föder jag upp finska lantraslamm. I aveln lägger jag vikt vid ullens färg, finhet, mjukhet och glans. Urvalet av avelsdjur bygger på noggrann ullbedömning. Finullsgarnet är ofärgat och skonsamt behandlat, utan kemikalier. Det naturliga lanolinet finns kvar i garnet varför det avstöter fukt och smuts."
http://www.stentorp.parnet.fi/

På Stentorp träffade vi Jilll Christiansen som tog emot oss. Hon har jobbat med detta i många, många år. Hon föder upp sina får, och använder sedan deras ull för att göra produkter. Främst tröjor och liknande. Hon och hennes man har dessutom stuguthyrning och ordnar konserter.

 

Först visade hon oss runt på gården. Vi fick bl.a. träffa fåret Tryggve som vi genast förälskade oss i. Det visade sig att han levde sina sista dagar just då. Vilken tur att han fick besök av oss före!

Sedan fick vi rundtur i hennes källare, där det hängde tröjor, mössor, halsdukar, vantar, koftor, och en massa annat som hon tillverkat. Mycket fina hantverk, men väldigt dyra också. Ingenting för oss fattiga studerande. Kanske inte heller för någon annan än turister. Skulle vara kul att se statistik över hur många hon säljer, och vem det är som köper. Annars var det en mycket intressant rundtur. Jill var jättetrevlig, och man märkte verkligen hur hon levde för sina får och den kärlek till naturen och skärgården som hon sände ut. Man kände sig ett snippe mera natur/eko -intresserad för en stund.

 

Fåret Tryggve & Janina

Jill, Erica & fåret Tryggve

Jill, Amanda & James i, som vi säger på närpesian "nötse" (=ladugård)

Fina hantverk

Erica testar på sina sång skills. "Man kan ju bara ta dom här garnen om man vill"

Janina & Amanda är nöjda och glada när vi lämnar stentorp.

Cecilia är imponerad och har lite ekofeelis. "WOOOW"

Fina detaljer. "blomman" är gjord av hästskor.

Ha en bra dag! © Skribent Sprakastickan aka Cecilia

 


Yxkastning o annat kul

Min utbildning måste vara den bästa som finns, vi får pröva en massa roliga saker och dessutom på skoltid!!:) Till exempel fick vi för några veckor sedan den 2.11 prova på yxkastning och att skjuta med pilbåge. Vi testade också på nån grej som jag inte vet namnet på, men det var som en lång pinne med hål i, som man skulle sätta in en liten pil i och sen blåsa så att den kom ut på andra sidan med fart och flög mot måltavlan..
Jag tyckte det var roligast att skjuta med pilbåge. Yxkastningen var svår eftersom yxan var så tung... Jag provade inte själv på blåsgrejjen, men de som provade sa att det var kul.
Måltavlan som kan si på en bild nedan var jättefin, det var James (vår lärare)barn som hade lagat den hemma :P. Observera vår fina fastsättning av måltavlan också, det var lite blåsigt så vi hade svårigheter med att få den att hållas på plats. :P

// Janette ;)






Den omtalade måltavlan ;)









Yxkastning



Pargas sightseeing i 200km/h

Den 29.10.2009 hade vår klass som uppgift att åka runt i Pargas för att bekanta oss med all turism som denna skärgårdsstad har att erbjuda oss. "Pargas (finska Parainen) är en kommundel i Väståbolands stad i landskapet Egentliga Finland i Västra Finlands län, belägen strax söder om Åbo." - Wikipedia. Detta är även min hemkommun (jag är en av 12000 som bor här) och kan med gott samvete säga att jag inte trodde vi skulle finna något av intresse i denna lilla stad, men ack så fel man kan ha!
Roligt hade vi och brottom blev det. Tur att vi hade en stor familjebil!(Polo GTI med mig i ratten)
Kram!
/Janina

1400 - Bekanta oss med Hotel Kalkstrand (http://www.strandbogroup.fi/se/hotell/hotel_kalkstrand)
1430 - Träff med Tom Mollgren som äger Partours (http://www.partours.com/)
1500 - Bekanta oss med Pargas kyrka (http://www.evl.fi/srk/pargas/se/pl_kyrkan.html)
1530 - Skratta åt Runebergsgranen (http://sv.wikipedia.org/wiki/Johan_Ludvig_Runeberg)
1545 - Bekanta oss med Archipelagia Golf Club (http://www.archipelagiagolf.fi/svenska/www/)
1600 - Utsiktsplatsen för Pargas kalkgruva (http://sv.wikipedia.org/wiki/Pargas_kalkgruva)
(mellan dessa punkter hann vi även kolla in bl.a. Fredrikastugan, Pargas 2 rondeller, Malmen(Centrum), Sports gym, 4H stallet, Centralparken, Stadshuset, Biblioteket, och ett antal restauranger)

Hotellet i bakgrunden till vänster, kyrkans tak syns till höger om oss.


Lite annorlunda morgongymnastik :)

En regning morgon i slutet av oktober begav sig PIKA-klassen ut på paddlingstur. Först hjälptes vi alla åt att bära ner kajaker, paddlar, flytvästar m.m. till stranden och efter att alla hade klämt in sig i sina kajaker bar det av. I början gick det lite trögt men efter att vi hade paddlat en bit tog vi en saftpaus. Det var faktiskt riktigt mysigt, även om det regnade. Efter saftpausen paddlade vi tillbaka till skolan och efter sammanlagt en timmes paddling hade alla värkande armar, våta rumpor och glada miner. Vissa hade tagit med sig byteskläder, andra spenderade resten av skoldagen med rädsla för urinvägsinfektion. :)

/Amanda












Saftpaus. :)






Välkommen till vår supercoola blogg!

Här kommer vi att dokumentera våra hemliga och framförallt mycket spännande uppdrag, och ev. en sjukt massa coola bilder! Följ med oss under vår studietid på 1,5 år .. ;)

Vem är vi
Vi är en grupp på 6 mycket vackra och söta och underbara tjejer i sina bästa år! Vi studerar till turisttjänstemän på Turism Pika vid Axxell i mycket natursköna Pargas.


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0